- většina tvrdého dřeva je vhodná
- měkké dřevo je vyloženě nevhodné (kromě jalovce – závěr uzení, zajímavé aroma)
- dřevo z ovocných stromů je vhodné, vynikající
Připravili jsme pro Vás:
suché bukové dřevo k uzení
250Kč/ cca 10 kg
- dřevo je zbavené kůry
- nařezáno na špalíčky (vhodné i do menších topenišť)
suché olšové dřevo k uzení
250Kč/ cca 10 kg
- dřevo je zbavené kůry
- nařezáno na špalíčky (vhodné i do menších topenišť)
… dále připravujeme dřevo z dalších vhodných dřevin
BUK
- nejoblíbenější dřevina na uzení
- má jemnou dřevitou chuť a vůni
- je univerzální a hodí se k uzení většiny mas
DUB
- má silné kouřové aroma (nutno dobře vysušit)
- hodí se na červené maso, jehněčí, ryby, klobásky, tvrdý sýr
OLŠE
- dodává jemnou, lehce nasládlou chuť, barví maso do zlatova
- ryby, drůbež, světlá zvěřina, vepřové maso
BŘÍZA
- má jemnou chuť, dělá tmavou kůrku
- ryby, vepřové maso, drůbež
JAVOR
- mírně nasládlá a lehce kouřová chuť
- drůbež, vepřové maso
ŠVESTKA
- má jemnou ovocnou chuť, hodí se na většinu mas
HRUŠKA
- má lehce sladku a dřevitou chuť
- drůbež, vepřové maso
JABLOŇ
- lehce nasládlá a hodně ovocná vůně
- drůbež, vepřové a hovězí maso, měkké sýry
TŘEŠEŇ
- nasládlá ovocná chuť
- univerzální použití (kuře, králík, měkké sýry)
Ovocné dřevo je aromatické, doporučuje se jej přidávat v druhé polovině uzení.